In een ideale wereld zouden er geen fietsen gestolen worden en zou deze website niet nodig zijn. Jammer genoeg is fietsdiefstal een zeer frequent voorkomend misdrijf en  slechts een zeer klein aantal gestolen fietsen  wordt  herenigd met zijn eigenaar.

 

Bikebank wil bijdragen tot het bestrijden van fietsdiefstal door een  informatieplatform aan te bieden tussen  de verschillende betrokken personen en diensten, namelijk  de fietseigenaars, de fietshandelaars, fietspunten (stadsdiensten waar o.a. fietsen gegraveerd worden), politiediensten,  douane, private veiligheid, verzekeringsmaatschappijen, bedrijven met bedrijfsfietsen/fietsverhuur. 

 

Enkele cijfers

Per jaar worden ongeveer 35 000 fietsdiefstallen aangegeven. Het dark number (diefstallen die niet worden aangegeven) wordt geschat op 65%. Dit betekent dat er in België jaarlijks tot 100 000 fietsen gestolen worden*.
Volgens een artikel van Touring Wegenhulp worden in België per dag gemiddeld 274 fietsen gestolen, totaal verlies in 2015 geraamd op 112 miljoen euro.
In België worden per jaar ongeveer 500 000 fietsen verkocht.

* Antwoord op de parlementaire vraag die Volksvertegenwoordiger Mevrouw Rita Bellens op ons verzoek stelde op 21 september 2016.

 

Waarom is fietsdiefstal zo  populair?

Fietsdiefstal is een populair misdrijf omdat er bijna volledige straffeloosheid is. Per jaar worden ongeveer 1500 verdachten geïdentificeerd, wat op een totaal van 100 000 gestolen fietsen zeer laag is, namelijk slechts 1,5% .

 1. Gebruiksdiefstal
  Veel burgers zien het ‘tijdelijk’ wegnemen van een fiets op straat niet als diefstal. Uitgaande jeugd neemt gemakkelijk ergens een fiets mee om zich van de ene naar de andere locatie te verplaatsen. Na gebruik wordt de fiets gewoon achtergelaten. Dit wordt  door de verdachten niet als een strafbaar feit aanzien. Gebruiksdiefstal is echter wel degelijk een misdrijf.
 2. Snel cash
  Voor druggebruikers is het stelen van een fiets een gemakkelijk middel om snel aan cash geld te komen. Ze zijn zeer bedreven in het openen van sloten en weten waar ze met de gestolen fiets bij een heler terecht kunnen. Deze heler geeft hen voor de fiets 20 of 50 euro, ook al gaat het om een veel duurdere fiets. Hij verkoopt de fietsen via internet of tweedehands in een andere stad of in een ander land, waar geen mogelijkheid bestaat om te achterhalen of de fiets al dan niet gestolen is. Daarom is het noodzakelijk dat elke mogelijke actie in fietsdiefstal een  Europese dimensie heeft.  
 3. Semi-professionelen
  Stelen regelmatig fietsen om te verkopen via internet of op markten ver van de plaats van diefstal. Het passeren van de grenzen is geen probleem binnen de EU.
 4. Diefstal op bestelling door professionelen
  De fietsenmarkt biedt een heel gamma van goedkope en dure fietsen. Een fiets van het topsegment  kan een zeer hoge waarde hebben. Sommige professionele modellen kosten 10 000 euro of meer. Dit maakt het voor georganiseerde criminele bendes meer dan de moeite waard om vooraf op verkenning te gaan en fietsenwinkels te beroven van hun duurdere modellen. De fietsen worden dan onmiddellijk naar het buitenland gebracht en daar verkocht. Ook voor dure fietsen is er geen mogelijkheid om nazicht te doen naar de herkomst van de fiets. Fietsen worden meestal gestolen om te verkopen. Gedupeerden zijn de eigenaars, en diegenen die een gestolen fiets in goed vertrouwen aankopen.

 

Een gestolen fiets herkennen

Heb je een tweedhands fiets op het oog, maar wil je zeker zijn dat je geen gestolen fiets koopt? Hier zijn enkele tips om een veilige fiets te kopen.

Wat is het systeem Bikebank?

Dat er nood is aan een centrale informatiebank is duidelijk. Maar hoe werkt Bikebank nu precies? En wat kan ik doen als particulier, handelaar of bedrijf?