1. Ije fiets gestolen/verdwenen en nog niet geregistreerd in Bikebank?  
  - Is je fiets gestolen, doe dan zeker aangifte bij de lokale politie of via police-on-web.
  - Is je fiets opgehaald door gemeentelijke controlediensten, check dan of je je fiets herkent/terugvindt op de website gevondenfietsen.be/Bikebank.
  In beide situaties: blijf regelmatig de website checken. De gemeente of politiezone die je fiets (terug-)vindt, registreert deze op de website. Dit kan een tijdje duren, maar eens je fiets hier geregistreerd is blijft hij drie maanden zichtbaar en bewaard door de beheerder. Daarna wordt je fiets eigendom van de betrokken gemeente.
  - Je kan ook zelf de kenmerken van je fiets
   inbrengen via een registratie bij Bikebank.be. Duid aan of je fiets gestolen/verdwenen is. Vul het nummer van het proces-verbaal van diefstal in bij de fietsgegevens op Bikebank. Dit is nuttig voor de politiediensten wanneer ze jouw fiets terugvinden.
 2. Is de fiets geregistreerd in Bikebank?  Mogelijkheid om op de website Bikebank  op het moment van vaststelling van diefstal van de fiets aan te duiden dat je fiets gestolen werd.  Op die manier gaat er geen tijd verloren en wanneer  er een controle van de fiets plaatsvindt  in Bikebank  op basis van framenummer of eventueel op merk, type en kleur van de fiets is de kans groot dat je fiets wordt teruggevonden.  Hoe meer gegevens beschikbaar van de fiets hoe groter de kans op terugvinden, het aanbrengen van een foto is aan te bevelen.   De aangifte bij politie blijft belangrijk, het nummer van proces-verbaal van diefstal kan ingevuld worden bij de fietsgegevens op de site Bikebank en is nuttig voor de politiediensten wanneer  de fiets teruggevonden wordt.  
 3. Is je fiets geregistreerd in Bikebank en voorzien van een  bikebanklabel?Duid in Bikebank aan dat je fiets gestolen is. Als de fiets teruggevonden wordt, kan men gewoon de QR-code op het label scannen en daarmee de eigenaar van de fiets achterhalen. Wie de QR-code scant, ziet alle kenmerken en de status van de fiets. Tegelijkertijd ontvangt de eigenaar van de fiets, Bikebank en de eventuele verzekering een mailbericht dat de fiets ergens gescand/aangetroffen is. Met het Bikebanklabel verhoog je de kans op het terugvinden van een gestolen fiets aanzienlijk. Doe nog steeds aangifte bij de politie of via police on web. Vul het nummer van het proces-verbaal van diefstal in bij de fietsgegevens op Bikebank. Dit is nuttig voor de politiediensten wanneer ze jouw fiets terugvinden.
 4. Potentiële kopers van een tweedehandsfiets raden we aan om op Bikebank te checken of de aangeboden fiets al dan niet geregistreerd is en eventueel als "op te zoeken" staat. Wees wantrouwig als men je een fiets wil verkopen die  sporen vertoont van een verwijderd  label en/of geen framenummer meer heeft. Bedenk dat het mogelijk om een gestolen fiets gaat.
 5. Kans op terugvinden van een gestolen fiets: in 3% van de gevallen worden gestolen fietsen terugbezorgd aan de eigenaar (Antwoord op de parlementaire vraag nr. 1664 van 21 september 2016.